Assistance in Obtaining Halal Certification (Self-Declaration) for Sweet Hony Canteen at Mulawarman University
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Akmad Salindal, N., Ismail Ahmad, M., Abdullah, K., & Paguimanan Ahmad, B. (2018). A Structural Equation Model of The Halal Certification and Its Business Performance Impact on Food Companies. International Journal of Economics, 26(1), 185–206.
Damayanti, A. Y., Luthfiya, L., Pibriyanti, K., Mufidah, I., Zhifah, S. S., Salsabila, J. F., Aini, H., & Fauziatunnisa’, E. (2023). Implementasi Jaminan Produk Halal Melalui Sosialisasi dan Pendampingan Sertifikasi Halal Gratis (SEHATI) UMKM Kabupaten Ngawi. Jurnal Abdi Mas Adzkia, 4(1), 64. https://doi.org/10.30829/adzkia.v4i1.18292
Faza, I., Sekarningtyas, H., Christanto, M. S. J. R., & Septianawati, G. (2024). Sosialisasi Sertifikasi Halal untuk UMKM Any Syafaat Bakery dan Bill Bakery. Jurnal Komunitas : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(2), 191–200. https://doi.org/10.31334/jks.v6i2.3515
Istanti, L. N., Pratikto, H., Agustina, Y., Churiyah, M., & Basuki, A. (2019). Peningkatan Mutu Produk UKM melalui Sertifikasi Jaminan Produk Halal. Jurnal KARINOV, 2(3), 198. https://doi.org/10.17977/um045v2i3p198-203
K. Abdul. (2023). Alur Sertifikasi Halal Melalui Self Declare. Https://Abdulkhalik.Com/2023/01/12/Alur-Sertifikasi-Halal-Melalui-Self-Declare-Oleh-Pelaku-Usaha-Diajukan-Ke-Bpjph/.
Mesta, H. A., Yumna, A., & Fitria, Y. (2022). Literasi Halal Untuk Kesiapan Sertifikasi Halal Produk Pangan Olahan UMKM Kota Padang Dalam Mendukung Pariwisata Halal Sumatera Barat. Suluah Bendang: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 22(2), 367. https://doi.org/10.24036/sb.02890
Mohamed Yunos, R., Mahmood, C. F. C., & Abdul Mansor, N. H. (2014). Compliance to halal certification - ITS impact on business financial performance. Recent Trends in Social and Behaviour Sciences - Proceedings of the 2nd International Congress on Interdisciplinary Behavior and Social Sciences 2013, ICIBSoS 2013, 499–503. https://doi.org/10.1201/b16658-91
Mulyaningsih, T., Ratwianingsih, L., Hakim, A. R., & Mulyadi, M. (2021). Pelatihan Digitalisasi dan Pengelolaan Produk UMKM Makanan Halal Tradisional di Sukoharjo. KUAT : Keuangan Umum Dan Akuntansi Terapan, 3(2), 83–88. https://doi.org/10.31092/kuat.v3i2.1401
Nabila, R., Syukron Jayadi, Rusman Hadi, M., Fitrianingsih, R., & Sukron Haekal Ramdani, A. (2023). Sertifikasi Halal bagi Produk UMKM di Desa Nyurlembang, Kabupaten Lombok Barat. Journal of Applied Community Engagement, 3(2), 63–68. https://doi.org/10.52158/jace.v3i2.639
Oktaviany, M. (2024). Pentingnya Sertifikasi Halal dalam Perspektif Etika Bisnis Islam terhadap Produk Makanan Halal. Eqien - Jurnal Ekonomi Dan Bisnis, 13(02), 202–210. https://doi.org/10.34308/eqien.v13i02.1794
Perdana, F. F. P., Jan, M. T., Altunişik, R., Jaswir, I., & Kartika, B. (2018). A Research Framework of The Halal Certification Role in Purchase Intention of Muslim Consumers on The Food Products from Muslim Majority Countries in The Middle East and North Africa. International Journal of Modern Trends in Business Research (IJMTBR), 1(2), 2600–8742.
Peristiwo, H. (2019). Indonesian Halal Food Industry: Development, Opportunities and Challenges on Halal Supply Chains. Journal of Islamic Studies and Humanities, 4(2), 218–245. https://doi.org/10.21580/jish.42.5228
Rahmat, A., & Mirnawati, M. (2020). Model Participation Action Research Dalam Pemberdayaan Masyarakat. Aksara: Jurnal Ilmu Pendidikan Nonformal, 6(1), 62. https://doi.org/10.37905/aksara.6.1.62-71.2020
Septiani, D., Sughesti, D., Susanti, D., Sihombing, M. T. P., & Novitasari, S. (2021). Pentingnya Menjaga Kesehatan Gigi Dan Mulut Di Era Pandemi Covid’19, Demi Kelangsungan Aktivitas Usaha. DEDIKASI PKM, 3(1), 56. https://doi.org/10.32493/dedikasipkm.v3i1.14607
Tutik, H., Adawiyah, S. El, & Sunarti, S. (2023). Sosialisasi dan Penyusunan Standar Sertifikasi Produk Halal bagi UMKM di Lingkungan Universitas Muhammadiyah Jakarta (Mitra Kedai Kantin Pancasila). URNITY Journal, 3(2), 85–89. https://doi.org/10.33050/urnity.v3i2.2745
Utoro, P. A. R., Palupi, N. P., Andriyani, Y., Marwati, M., Rachmawati, M., Hardi, E. H., Diana, R., & Susmiyati, H. R. (2023). Strategi Desain Label Kemasan dan Positioning Produk UMKM Kawasan Ekosistem Mangrove di Desa Tengin Baru. ABDIKU: Jurnal Pengabdian Masyarakat Universitas Mulawarman, 2(1), 50–55. https://doi.org/10.32522/abdiku.v2i1.518
Utoro, P. A. R., Palupi, P. N., Hardi, E. H., Andriyani, Y., & Banin, M. M. (2023). Peningkatan Kualitas Produk UMKM Ekosistem Mangrove Desa Babulu Laut (Desain Kemasan dan Foto Produk). In M. Elya, D. F. Al Riza, W. G. Rohmah, & N. Izza (Eds.), STPI UB 2023: Pemanfaatan Data Sains dan Teknologi Maju pada Bidang Teknologi Pertanian (pp. 8–16). Fakultas Teknologi Pertanian. https://www.researchgate.net/publication/377931148
Viverita, & Ratih, D. K. (2017). Awareness of Halal Certification of Micro and Small Enterprises in Jakarta. International Journal of Economics and Management Journal Homepage, 11(S2), 459–471. http://www.econ.upm.edu.my/ijem
Wasludin, W. (2017). Pengaruh Metode Ceramah dan Diskusi dalam Peningkatan Pengetahuan Hiv/Aids Pada Siswa SMP Arrahman Kota Tangerang 2014. Jurnal Medikes (Media Informasi Kesehatan), 4(2), 129–136. https://doi.org/10.36743/medikes.v4i2.79
Wicaksono, R. A., Wati, U. K., Kusumatantya, I., Dewi, S. J., & Vawan, A. A. (2021). Pemberdayaan Unit Kegiatan Masyarakat (Ukm) Melalui Pengembangan Digital Marketing Dalam Rangka Meningkatkan Daya Saing Di Tengah Pandemi Covid-19. DEDIKASI PKM, 3(1), 49. https://doi.org/10.32493/dedikasipkm.v3i1.14606
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 Journal of Innovation and Applied Technology

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.